Voeding voor hersenen

De algemene consensus van mensen en de reguliere medische media is dat de ziekte van Alzheimer en dementie vaak worden bepaald door pure pech. Net zoals bij zoveel aandoeningen wordt ervan uitgegaan dat dementie vooral beïnvloedt wordt door de genetica die je meekrijgt bij je geboorte. Maar gelukkig wordt het steeds duidelijker dat levensstijlkeuzes hier overduidelijk een net zo grote rol in speelt. Het is dus niet simpelweg je genen of pech die ervoor zorgt dat je bepaalde klachten krijgt. Voedsel speelt hier ook een rol in, helemaal bij de hersenen. Dit wordt ook wel brainfood genoemd. Mehmet Oz heeft hier een krachtige uitspraak over: “Je genen laden het pistool, je levensstijl haalt de trekker over.”

Brainfood: voeding en de hersenen

Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken gepubliceerd waarin wordt gekeken naar de neuronenbescherming en neurogenese in de hersenen. Neurogenese is simpel gezegd de ontwikkeling van nieuwe neuronen in de hersenen. Het wordt ook wel gezien als de sleutel tot gezonde hersenen en het voorkomen van onder andere dementie. Tot slechts enkele jaren geleden geloofde men dat neurogenese in slechts één stadium van het leven plaatsvond: vóór de geboorte. Er werd aangenomen dat bij geboorte wordt bepaald hoeveel neuronen een mens zou hebben gedurende het hele leven.

Terwijl pre-geboorte nog steeds het grootste stadium is voor neurogenese, is recent ontdekt dat neurogenese wel degelijk kan optreden bij volwassen mensen onder de juiste omstandigheden. Een groot deel daarvan is het eten van het juiste voedsel en op de juiste manier, het zogenaamde brainfood. Hier zijn een eenvoudige stappen voor te volgen om je hersenen gezond te houden, gebaseerd op grote studies van Amerikaanse universiteiten:

  • Intermittent fasting – dat betekent dat je calorie-inname op regelmatige basis gedurende hele dagen vermindert. Tijdens deze dagen vermindering je de calorie-iname met 70% ten opzicht van wat je normaal gewend bent. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld maar een aantal uur per dag te eten, zoals van 11 uur in de ochtend tot 7 uur in avond. Intermittent fasting heeft naast het voorkomen van hersenziekte ook invloed op het aanmaken van groeihormonen en voorkomen van kanker.
  • Vermindering van dierlijk vet – verzadigd vet, vooral die in dierlijke producten, blijkt de neurogenese-activiteit van gebieden in de hersenen, zoals de hippocampus, te verminderen. Deze vetten verminderen ook de leer- en cognitieve vaardigheden. Een plantaardig en zoveel mogelijk rauw dieet is dus de juiste keuze, omdat het van nature weinig ongezonde vetten bevat.
  • Eet hersenvoeding – bepaalde voedingsmiddelen hebben verbazend krachtige effecten op de hersenen. Bosbessen bevatten bijvoorbeeld kwaliteitsflavonoïden die bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en die ook de neurogenese in de hersenen stimuleren. Verschillende kruiden en groenten die luteoline bevatten hebben bewezen de hersenen te verbeteren, deze flavonoïde is te vinden in onder andere oregano, broccoli, salie, wilde peen, tijm, groene paprika en bieten.
  • Inname Vitamine D3 – Vitamine D is een van de beste vitamine die we kennen. Een tekort aan Vitamine D3 wordt onder ander in verband gebracht met cognitieve vermindering, wat vaak een voorbode is van dementie en Alzheimer. In het centrale zenuwstelsel en in de hippocampus zijn receptoren gevonden voor Vitamine D. Zo weten we inmiddels dat vitamine D de enzymen in de hersenen en het hersenvocht activeert en dat het neuronen beschermt en ontstekingen in de hersenen vermindert.

Kleine gewoontes aanpassen in het dagelijkse leven zorgt dus al voor grote winst als het aankomt op de gezondheid van je hersenen en het behouden ervan. Naast deze dagelijkse aanpassingen is het verstandig om krachtige ondersteunende middelen te nemen om de hersenfuncties optimaal te laten werken. Bij Morgen is Nu hebben we een aantal kwaliteitsformules van de beste merken ter wereld, die speciaal gemaakt zijn voor het verbeteren en ondersteunen van je hersenen. Bij vragen hierover kan je altijd contact met ons opnemen via info@morgenisnu.nl.

Stefan van Twillert

Morgen is Nu

Marié, fier d'être père, propriétaire et directeur de Morgen is Nu. En 2017, j'ai pris la relève de mon père Co, qui a jeté les bases de Morgen is Nu en 1972 avec ses magasins de produits diététiques. La santé m'a donc été littéralement inculquée dès le début. J'ai une envie irrépressible de tout savoir - et surtout de connaître la vérité - sur la santé. Je suis convaincu que nous devons retourner à la nature pour pouvoir tirer le meilleur parti de notre vie et de notre corps au quotidien. Car pour moi, c'est cela la santé.

Également intéressant...

Waar is selenium goed voor?

Selenium is een klein spoorelement met een grote impact op onze gezondheid. Zo draagt het bij aan de bescherming van onze cellen, is het belangrijk voor onze schildklier en ondersteunt…
Voir l'article