Liposomale Supplementen

Waarschijnlijk heb je er inmiddels wel eens over gehoord: liposomale supplementen. De populariteit ervan blijft groeien. Bij Morgen is Nu zijn we dagelijks op zoek naar de allerbeste producten qua kwaliteit en werkzaamheid voor ons lichaam. Inmiddels alweer twee jaar geleden hebben we onze eigen liposomale productlijn gelanceerd, want het is volgens ons een van de grootste revoluties op het gebied van suppletie. Aangezien we er steeds meer vragen over krijgen, bespreken we in dit artikel precies hoe liposomale supplementen werken en waarom ze zo goed opneembaar zijn.

Allereerst: worden supplementen wel opgenomen?

Veel supplementen in gebruikelijke vorm of kwaliteit worden vaak niet goed door ons lichaam opgenomen. Er is zelfs in de wetenschap veel discussie over het nut van het innemen van supplementen. Uiteraard wordt een deel van de actieve stoffen in een supplement opgenomen door ons lichaam, maar in de wetenschap wordt er wel eens gezegd dat het slikken van supplementen alleen maar dure urine creëert [bron]. Dit is uiteraard een extreme uitspraak, maar dat niet alles zomaar opgenomen wordt is een feit [bron]. Er zit een wezenlijk verschil tussen de hoeveelheid actieve stoffen in een supplement en de hoeveelheid die ook werkelijk opgenomen wordt in ons bloed of in onze lichaamscellen [bron].

Het in de lichaamscellen krijgen van actieve stoffen blijkt een ingewikkelde materie. Dit komt grotendeels doordat de stoffen tijdens de transport in je lichaam al worden afgebroken, voordat ze de juiste bestemming hebben bereikt. Redenen hiervoor zijn uiteenlopend, zoals leeftijd, geslacht, tijdstip van de dag, gezondheidstoestand en aanwezigheid van andere nutriënten [bron]. Maar de voornaamste reden is de staat van je spijsverteringssysteem. Actieve stoffen in supplementen moeten eerst door je spijsverteringskanaal voordat ze de kans krijgen opgenomen te worden [bron, bron].

Liposomale supplementen, hoe werken ze?

In de farmaceutische industrie liepen ze lange tijd tegen een groot probleem aan: de chemische medicijnen die ze toediende aan patiënten werden afgestoten doordat ons lichaam deze stoffen niet kende en als ‘giftig’ beschouwde. Hierdoor werden ze niet goed opgenomen in het lichaamsweefsel, wat uiteraard wel de bedoeling was. Hier is uiteindelijk een oplossing voor gevonden: Liposomal delivery systems. Een methode die zorgt dat stoffen direct naar je lichaamscellen getransporteerd worden en dus niet afhankelijk is van andere factoren in het lichaam. Deze liposomale transport wordt inmiddels gebruikt binnen de geneeskunde, cosmetica, suppletie en in de landbouw. Maar hoe werkt dit liposomale transport precies en is het wel een natuurlijk proces?

Simpel gezegd: bij liposomale transport blijft een actieve stof volledig intact en wordt het niet in ons spijsverteringskanaal uiteen gehaald. Opname is ook niet afhankelijk van andere stoffen in ons lichaam. Om dit te realiseren wordt gebruik gemaakt van in de natuur voorkomende liposomen. Dit zijn vetbolletjes waar een actieve stof zoals een medicijn, vitamine, mineraal of kruid in verpakt zit. Deze liposomen beschermen de actieve stof gedurende de reis door je maag, darmstelsel en rest van je lichaam. In de wetenschap wordt al jaren ruimschoots bewezen dat de stof die je in liposome vetbolletjes verpakt praktisch in onze lichaamscellen terecht komt [bronbronbron].

Dit komt doordat het liposome vetbolletje een lichaamseigen stof is, namelijk choline (ook wel vitamine B4). Alles wat ons lichaam als eigen ziet wordt snel en eenvoudig opgenomen. Na inname blijft het liposomale vetbolletje volledig intact in de reis door je slokdarm en maag. Vervolgens wordt het vetbolletje direct via onze dunne darm in het bloed opgenomen. Nadat het liposomale vetbolletje met daarin de actieve stof in het bloed komt, vindt het tweede belangrijke proces plaats. De liposomen met daarin de actieve stof gaan namelijk versmelten met je celwand. Het membraan van de cel is namelijk opgebouwd uit choline [bron]. Door de samensmelting van het liposoom met de celwand, wordt de actieve stof in het liposomale vetbolletje direct afgegeven in onze lichaamscel. Hierdoor is het stofje beschikbaar in de meest effectieve plek in ons lichaam. Hieronder een schematische weergave van dit bijzondere proces.

Liposomale werking

Wijze van productie maakt het verschil

Het is dus niet gek dat je tegenwoordig steeds meer liposomale supplementen op de markt ziet verschijnen, de voordelen zijn enorm met betrekking tot opneembaarheid. Er zijn echter verschillende manieren om liposomale supplementen te produceren. Bij het overgrote deel van fabrikanten die liposomale supplementen produceren, wordt de productie niet op een ideale wijze gedaan. Er is namelijk geen enkele vereiste om iets liposomaal te noemen, hierdoor kan iedereen dit op een potje zetten en maken zoals ze willen. Of een supplementen dus met de juiste zorg liposomaal is gemaakt, is vaak te betwijfelen. Bij de meeste manieren van productie wordt gebruik gemaakt van schadelijke chemicaliën, hitte of hoge druk. Precies wat je niet wil.

Bij gebruik van hoge druk of hitte wordt het werkzame bestanddeel vaak beschadigd, waardoor je een slecht product in de cellen brengt. Als chemische stoffen, alcohol of conserveringsmiddelen gebruikt worden voor een liposomaal supplement, dan komen deze stoffen ook in het vetbolletje. Hierdoor eindigen deze schadelijke stoffen ook in de cel en dat willen we juist voorkomen of tegengaan met inname van supplementen.

Lipocelltech

LipoCellTech is een unieke techniek die verandering heeft gebracht in de wijze waarop er liposomale supplementen worden gemaakt. Deze techniek creëert een droge vorm van liposomale supplementen waarbij geen hoge druk, verhitting of chemicaliën zijn gebruikt tijdens de productie. Dit zorgt ervoor dat het met kop en schouders uitsteekt boven gangbare liposomale producten. Onze liposomale producten worden allemaal geproduceerd met de techniek van LipoCellTech. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Ongekend hoge biologische beschikbaarheid door superieur transport.
  • Bevat enkel pure ingrediënten, geen vulmiddelen of conserveermiddelen.
  • Natuurlijke productiemethode waardoor werkzame stof intact blijft.

Inmiddels verkopen we acht verschillende liposomale supplementen die geproduceerd zijn via deze techniek: Magnesium, Vitamine C, Vitamine B12, Glutathion, D3 K2 en Magnesium, Curcumine, Multi en Silica. Deze zijn beschikbaar in onze webshop. Bekijk onze Liposomale productlijn HIER.

Liposomale supplementen - Morgen is Nu

Stefan van Twillert

Morgen is Nu

Achtentwintig, getrouwd en trotse vader. MSc in Strategic Communication, maar een niet te stoppen drang om alles - en vooral de waarheid - over gezondheid te weten te komen. Ik ben overtuigd dat we terug naar de natuur moeten om elke dag in staat te zijn het maximale uit ons leven en lichaam te halen. Want dat is waar gezondheid voor mij om draait.

Ook interessant...