Is Vitamine C werkelijk zo belangrijk?

Naast Magnesium en Multivitamine is Vitamine C het meest verkochte supplement. Er zijn maar weinig mensen bij wie geen potje Vitamine C in huis te vinden is. Is dit wel terecht? Want is Vitamine C nou echt zo belangrijke voor ons en om welke reden? In deze blog lees je alles over Vitamine C, of het werkelijk belangrijk is om het te gebruiken, hoe je een tekort kan herkennen, welke Vitamine C je wel en welke je niet moet gebruiken en hoe je voor optimale opneembaarheid kan zorgen.

Vitamine C, waarom belangrijk?

Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Zo’n 40 miljoen jaar geleden konden we dit wel, tot we het enzym gulonolactone oxidase verloren. Door dit enzym was het mogelijk glucose om te zetten naar vitamine C. We zijn voor de opname van vitamine C dus afhankelijk van voeding of suppletie. Dit hebben we honderden jaren hardleers moeten ervaren, scheepslieden vergingen allemaal van de scheurbuik doordat ze niet voldoende voeding met vitamine C binnenkregen. Al in 1227 werd geadviseerd om de citrusvruchten in te zetten om de ziekte en dood van scheepslieden te voorkomen.

Het mag dus duidelijk zijn dan vitamine C noodzakelijk is om gezond te zijn, maar dit geldt natuurlijk voor elke vitamine. Maar vitamine C is misschien we de belangrijkste van alle vitamines. Het draagt namelijk bij aan ruim 300 vitale biologische processen in het lichaam. Zo bevat het een ongekende antioxidantfunctie, wat essentieel is voor het behouden van gezonde cellen, weefsels en immuunsysteem. Daarnaast heeft het belangrijke invloed op ons hart, bloedvaten en botten. Hieronder een opsomming van de meest belangrijke functies van vitamine C:

  • Helpt onze (gezonde) cellen te beschermen [BRON]
  • Ondersteunt botaanmaak en behouden van sterke botten [BRON]
  • Opbouwen en behouden van sterke tanden [BRON]
  • Zorgt voor goede weerstand en werking van immuunsysteem [BRON]
  • Verminderen van vermoeidheid en verhogen energie [BRON]
  • Positieve werking op ons zenuwstelsel [BRON]
  • Verzorgt de huid van binnenuit [BRON]

Hoeveel vitamine C hebben we nodig?

Een voldoende hoeveelheid vitamine C is dus essentieel voor iedereen die gezond wil zijn en goed wil functioneren. Een tekort aan vitamine C leidt namelijk tot het eerder genoemde ‘scheurbuik’. Symptomen hiervan zijn slecht tandvlees, pijnlijke armen en benen en zelfs inwendige bloedingen. Om dit te voorkomen wordt 75mg vitamine Cper dag geadviseerd. Dit is dus erg weinig (bijvoorbeeld 1 sinaasappel en paprika), waardoor een vitamine C-tekort zelden voorkomt.

Met deze hoeveelheid voorkom je dus scheurbeuk, maar het zegt eigenlijk niks over welke hoeveelheid optimaal is voor ons lichaam. Vele onderzoeken tonen echter aan dat we voor het voorkomen van vatbaarheid voor infectieziekten (zoals verkoudheid en griep) en snel ontstaan van blauwe plekken een dagelijkse inname van 1000mg vitamine C nodig hebben. Dit zou de kans op verkoudheid tot wel 50% verminderen en de duur van een griep of verkoudheid met bijna 60% verlagen. Deze verhoogde inname van vitamine C blijkt ook een positieve invloed te hebben bij hoge stress.

Waar halen we vitamine C vandaan?

Bijna iedereen weet wel dat vitamine C te vinden is in veel fruit, waarvan citrusvrucht zoals sinaasappel en mandarijnen de meest bekende. Deze bevatten relatief helemaal niet zoveel vitamine C. In kiwi en paprika zit bijvoorbeeld tot wel 3x zoveel vitamine C als in een sinaasappel. Verder zit het in veel dagelijkse producten zoals aardbeien, koolsoorten, aardappelen en bessen. Wil je echter een hoge dosis binnenkrijgen van vitamine C – wat zoals zojuist besproken veel voordelen heeft – dan is dit bijzonder lastig om met normale voeding te doen.

Door onze westerse manier van landbouw is de grond bij lange na niet meer zo goed als die vroeger was. Daarnaast worden groenten en fruit veelal op een onnatuurlijke manier geproduceerd. Hierdoor bevat groenten en fruit veel minder vitamine dan 50 of 100 jaar geleden. Maar het grootste probleem is hoe we aan onze voeding komen. Door globalisering van ons voedsel wordt het bijna altijd onrijp geplukt. Hierdoor zijn alle benodigde voedingstoffen nog niet in bijvoorbeeld het fruit te vinden. Vervolgens wordt het langdurig opgeslagen, waardoor de kleine hoeveelheid vitamine nog meer vermindert, aangezien het niet goed tegen warmte, licht en zuurstof kan. Wil je dus voldoende vitamine C binnenkrijgen (wat vooral in de herfst en winter essentieel is), dan ben je aangewezen op suppletie.

Liposomale vitamine C, de allerbeste!

Wanneer je vitamine C als supplement gaat innemen om de benodigde hoeveelheid binnen te krijgen lijkt dit geen probleem. Bij elke supermarkt, drogist en webshop is het mogelijk vitamine C-supplementen te kopen. Helaas is 95% hiervan chemische en onnatuurlijke rotzooi die misschien wel goed opgenomen wordt door het lichaam, maar vervolgens niets goeds in je lichaam doet. Het doet zelfs eerder kwaad.

Kies daarom allereerst altijd voor een natuurlijk vitamine C. Het allerbeste is om een Liposomale Vitamine C te nemen, deze is tot wel 20x beter opneembaar, waardoor je elke dag verzekerd bent van voldoende vitamine C. Lees HIER waarom de Liposomale vitamine zoveel beter zijn. Sinds kort verkopen wij een eigen Liposomale Vitamine C in capsules, volgens ons het allerbeste Vitamine C-supplement. Liposomale vitamine C wordt ook aanbevolen door misschien wel de grootste gezondheidsgoeroe van dit moment: Anthony Williams. Stap ook over op de best opneembare Vitamine C!

Liposomale Vitamine C - Morgen is Nu

Stefan van Twillert

Morgen is Nu

Achtentwintig, getrouwd en trotse vader. MSc in Strategic Communication, maar een niet te stoppen drang om alles - en vooral de waarheid - over gezondheid te weten te komen. Ik ben overtuigd dat we terug naar de natuur moeten om elke dag in staat te zijn het maximale uit ons leven en lichaam te halen. Want dat is waar gezondheid voor mij om draait.

Ook interessant...

Alles over de biofilm

Maar weinig mensen weten wat een biofilm is. Wat vreemd is, want het is iets dat in de natuur altijd heeft bestaan en wij als mensen altijd meedragen. Dat is…
Bekijk artikel