Belang spijsverteringsenzymen

Onze spijsvertering werkt door middel van enzymen. Enzymen zijn stofjes die we bijvoorbeeld gebruiken om de was schoon te krijgen, onze spijsvertering werkt ook op enzymen. Er zijn verschillende soorten van deze enzymen aan het werk in ons darmstelsel. Er zijn enzymen die vetten verteren en anderen werken weer bijvoorbeeld in op de koolhydraten en eiwitten. Zo is altijd een verzameling van meerdere enzymen nodig om onze spijsvertering optimaal te laten werken.

Het belang van een juiste lichaamstemperatuur
Het is erg belangrijk dat het lichaam van binnen de juiste temperatuur heeft om enzymen goed te laten werken. Enzymen zijn heel specifieke stofjes. Ze werken maar op één bepaalde stof in, namelijk de stof waar ze voor ontworpen zijn om deze te verteren. Enzymen zijn erg afhankelijk van de juiste temperatuur in ons lichaam. Ons lichaam werkt het beste bij een temperatuur van 37 graden. Als de temperatuur van het lichaam ook maar 1 graad afwijkt, hebben de enzymen het al erg zwaar om hun werk te doen. Dit geldt voor zowel een te hoge als een te lage temperatuur.

Helaas is het zo dat veel mensen het heerlijk vinden om een koud drankje voor of bij het eten te nemen. Dit geeft een groot probleem voor de spijsvertering. Hierdoor koelt onze buik met een paar graden af, waardoor enzymen niet meer optimaal werken. In de Chinese voedingsleer is het nemen van warme soepen voor het eten normaal. Deze soepen laten ze afkoelen tot eetbare temperatuur en daar genieten ze heerlijk van voor het eten. Ook als men overdag water wil drinken is lichaamstemperatuur aan te raden, hierdoor werken enzymen in ons lichaam optimaal.

Waarom hebben we vaak een tekort aan deze enzymen?
Normaal gesproken zit een stuk groente boordevol met allerlei enzymen die deze groente ook weer afbreken. Maar door moderne landbouwmethoden is dit minder geworden en door bereiding van voedsel (verwarmen) gaan de enzymen totaal verloren. Enzymen in voedsel zijn namelijk stoffen die niet meer werken als ze boven de 40 á 45 graden Celsius worden verhit. Tenzij mensen dus volledig rauw eten hebben ze een zwaar tekort aan deze belangrijke enzymen. Het probleem is echter dat het spijsverteringsstelsel van de meeste mensen rauw eten helemaal niet aan kan. Dit tekort leidt o.a. tot winderigheid, ontstekingsproblematiek in de darm, verstopping, darmkrampen en diarree.

Enzyma helpt bij het aanvullen van deze enzymen
Ons supplementen Enzyma is speciaal ontwikkeld om dit tekort aan enzymen op te lossen en de spijsverteringsfunctie van het lichaam over te nemen. Dit zorgt ervoor dat de spijsvertering weer optimaal zal verlopen en voedsel weer goed en helemaal kan verteren. Dit leidt o.a. tot een betere opname van voedingsstoffen, waardoor ons lichaam zich veel beter kan herstellen en we minder last hebben van darmklachten. Enzyma bevat de volgende enzymen:

  • Lipase: helpt bij de vertering van vetten.
  • Amylase: helpt bij de vertering van koolhydraten.
  • Protease: helpt bij de vertering van eiwitten.
  • Bromelaïne: werkt ondersteunend bij het tegengaan van ontstekingsreacties.
  • Papaïne: helpt bij het beter verteren van celwanden van moeilijk te verteren voedingsmiddelen.
  • Pancrease: helpt bij de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten.

Stefan van Twillert

Morgen is Nu

Achtentwintig, getrouwd en trotse vader. MSc in Strategic Communication, maar een niet te stoppen drang om alles - en vooral de waarheid - over gezondheid te weten te komen. Ik ben overtuigd dat we terug naar de natuur moeten om elke dag in staat te zijn het maximale uit ons leven en lichaam te halen. Want dat is waar gezondheid voor mij om draait.

Ook interessant...

Alles over de biofilm

Maar weinig mensen weten wat een biofilm is. Wat vreemd is, want het is iets dat in de natuur altijd heeft bestaan en wij als mensen altijd meedragen. Dat is…
Bekijk artikel