Fluoride, goed of slecht?

Iedereen kent inmiddels wel fluoride, voornamelijk van het gebruik in tandpasta of bij de tandarts. Weinig mensen weten echter dat fluoride ook voorkomt in drinkwater en bijvoorbeeld in goedkope vitaminesupplementen. Volgens instanties en bedrijven zou het gebruik ervan nodig zijn voor een sterk en gezond gebit, zogenaamde anti-cariës werking, waardoor je minder gaatjes krijgt. Het Voedingscentrum zegt er het volgende over:

Fluoride is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Het beschermt tegen tandbederf. In eten en drinken zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. Daarom is het belangrijk om tabletten te nemen of tandpasta met fluoride te gebruiken.

Wie lange tijd veel fluoridetabletten gebruikt, kan bruine vlekken en strepen op de tanden krijgen. Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride.

Het bewijst maar weer eens dat het Voedingscentrum totaal niet op de hoogte is van recente kennis en zich vooral laat leiden door andere belangen, in plaats van feiten. Het eerste deel over beschermen tegen tandbederf is in geringe gevallen benoemd in wetenschappelijke literatuur, terwijl risico’s en schade een alom bekend feit is in de wetenschap. Zelfs de wetenschappers die vroeger pro-fluoridatie waren geven steeds vaker toe dat het gebruik ervan gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Fluoride is een klassiek voorbeeld van een fabeltje dat door enkele onderzoekers de wereld in gebracht is en op de één of andere manier – waarschijnlijk door toedoen van commerciële partijen – blijft bestaan terwijl al decennia lang is bewezen dat het eerder schadelijk dan goed is.

Wat is fluoride eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?

Fluoride is een mineraal dat van nature voorkomt. Het wordt gevonden op gesteenten die in aanraking komen met grondwater. Hierdoor zit er een lage concentratie fluoride in water. Het natuurlijke niveau van fluoride in het water varieert afhankelijk van het type water (grond- of oppervlaktewater), het type gesteente en mineralen waarmee het water in contact komt. Het wordt dan ook in een bepaalde concentratie aangetroffen in alle natuurlijke watervoorzieningen. Oceaanwater bevat bijvoorbeeld fluoride met een concentratie van één op een miljoen, ongeveer hetzelfde gehalte als drinkwater in Australië.

Dat is de natuurlijk voorkomende Fluoride, maar helaas dus niet de fluoride die we in onze tandpasta vinden. Dat is namelijk fluoride afkomstig van een giftig afvalproduct dat vrijkomt bij de productie van onder andere aluminium en fosfaat kunstmest. Dit moest vroeger opgevangen worden en als chemisch afval verwerkt worden. Nu wordt het verkocht om in onze tandpasta en andere producten te stoppen. Elk verstandig mens ziet in dat dit geen stof is die we graag binnenkrijgen en schade aanbrengt aan onze gezondheid.

Hoewel er in de literatuur tientallen schadelijke gevolgen worden benoemd voor onze gezondheid, zijn er twee belangrijke die ik graag willen toelichten: de neurotoxische effecten en de schade die het toebrengt aan onze schildklier.

Gezondheidsrisico 1: neurotoxische effecten

De twijfels die er nog bestonden over fluoride werden in 2012 voorgoed de wereld uit geholpen toen onderzoek van Hardvard University aantoonde dat kinderen die extra fluoride binnenkrijgen een lager IQ hebben dan kinderen die het alleen op natuurlijke wijze binnenkrijgen. Volgens Choi, de onderzoeker van deze publicatie, zorgt verhoogde inname voor hersenbeschadiging en wordt het niet tegengehouden door de placenta en ondervinden ongeboren kinderen dus al negatieve gevolgen van gebruik ervan.

Fluoride is dus een neurotoxische stof, een stof die hersenen en andere organen bij langdurige belasting kan beschadigen. Dit kan permanente schade aanbrengen aan ons zenuwstelsel en impulsoverdracht blokkeren of versterken. Het grote probleem hiervan is dat beschadigde zenuwen moeizaam regenereren en opgelopen schade dus traag of helemaal niet meer te herstellen is.

Gezondheidsrisico 2: tekort aan schildklierhormonen

Naast de neurotoxische gevolgen kan fluoride voor grote problemen zorgen voor de schildklier. Fluoride concurreert in het lichaam namelijk met jodium, waardoor er bij extra inname vaak een tekort aan jodium ontstaat. Dit heeft tot gevolg dat de schildklier niet voldoende T3, T4, en TSH kan aanmaken, belangrijke hormonen voor de schildklier en de rest van ons lichaam. Het is niet voor niets dat begin jaren ’50 fluoride werd voorgeschreven als middel tegen een te snel werkende schildklier.

Wanneer mensen een lage concentratie schildklierhormoon hebben, lopen we groter risico op een hartaandoening, depressie en, bij zwangere vrouwen, een verminderde intelligentie van het ongeboren kind.

Kies voor natuurlijke en fluoride-vrije tandverzorging

Bij Morgen is Nu zijn we overtuigd dat als je gezond wil zijn, je alleen producten moet gebruiken waarvan alles in de natuur terug te vinden is en er geen slechte productie-methoden aan te pas zijn gekomen. Dit geldt ook voor tandverzorging. Makkelijke en goedkope alternatieve zijn Tea Tree Olie of Dentisto, gemaakt van pure eucalyptus- en kruidnagelolie. Daarnaast is het makkelijk om bijvoorbeeld tandpasta te maken van pure kokosolie of betonietklei en daar etherische oliën aan toe te voegen.

Een nieuwe trend is je tandenpoetsen met actieve kool, het is goed voor je gebit en maakt je tanden ook nog eens witter. De actieve kool is gemaakt van de verkoolde materialen van o.a. planten en vaak van kokosnoten. De geactiveerde kool heeft de eigenschap om actieve stoffen aan zich te binden en ze onwerkzaam te maken, zo trekt het de onzuiverheden in je gebit aan en bleekt het tanden op een natuurlijke wijze. Bij Morgen is Nu verkopen wij actieve kool in 100% pure poedervorm.

Stefan van Twillert

Morgen is Nu

Achtentwintig, getrouwd en trotse vader. MSc in Strategic Communication, maar een niet te stoppen drang om alles - en vooral de waarheid - over gezondheid te weten te komen. Ik ben overtuigd dat we terug naar de natuur moeten om elke dag in staat te zijn het maximale uit ons leven en lichaam te halen. Want dat is waar gezondheid voor mij om draait.

Ook interessant...

Alles over de biofilm

Maar weinig mensen weten wat een biofilm is. Wat vreemd is, want het is iets dat in de natuur altijd heeft bestaan en wij als mensen altijd meedragen. Dat is…
Bekijk artikel