Darm als Regulator van Gezondheid

In de natuurgeneeskunde is het al heel lang bekend dat ziekte in de darm huist. De gezondheid van de darm is enorm belangrijk. Waarom is de gezondheid van de darm juist zo belangrijk?

De darmen hebben namelijk een zeer veelzijdige taak, en voornamelijk de dikke darm. Deze helpt het lichaam bij:

  • Het verteren en de opname van onze voeding.
  • De uitscheiding van afvalstoffen; het is één van de uitscheidingsorganen waardoor we de afvalstoffen uit ons lichaam kwijtraken.
  • Zorgt voor onze afweer, een groot gedeelte van onze immuniteit speelt zich af in de darm.

Dikke darm vanuit de Chinese geneeskunde gezien
Vanuit de Chinese geneeskunde valt de dikke darm onder het element Metaal. Het element Metaal omvat nog een paar andere organen en dat zijn de huid en de longen. Huid, longen en darm spelen samen in het element Metaal. Dat zie je bijvoorbeeld bij kinderen, die heel jong eczeemklachten ontwikkelen. Dit huidprobleem ontstaat veelal vanuit de darm. En als dat eczeem onderdrukt wordt, wat vaak gebeurt met corticosteroïdencrème, dan is de kans groot dat het kind astma krijgt, een uiting van de luchtwegen. En ook dat probleem komt dan vaak weer vanuit de darm. Dus de luchtwegen, de darm en de huid zijn met elkaar verbonden. Vaak ligt de oorzaak van al deze problematiek in de darmen.

Voeding is een allegaartje geworden
Veel mensen hebben problemen met hun darm, omdat voeding bij deze mensen, in feite bij bijna iedereen, een soort allegaartje is wat die darm maar moet zien op te lossen. Bij de meeste mensen zijn de darmen niet in orde. Teveel mensen hebben last van een opgezette buik, een geïrriteerde darmsyndroom, winderigheid, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, darmkanker, noem het maar op. De darm is een probleemgebied in onze gezondheid. En hoe komt dat en wat kunnen we daar zelf aan doen?

Gluten in relatie tot darmaandoeningen
Een van de belangrijkste oorzaken voor darmproblemen is dat veel mensen, in de één of andere vorm, een onverdraagzaamheid hebben voor gluten. Uit recent onderzoek is gebleken dat 70 – 80% van de mensen een intolerantie heeft voor gluten. Het is vaak lastig om dat medisch aan te tonen, zelfs niet met een dunne darmbiopsie. Gluten zitten in tarwe, gerst, rogge en spelt. Deze producten zou iedereen eigenlijk moeten vermijden. Ze geven ontstekingen, de darm raakt geïrriteerd, de darmvlokken verdwijnen en er ontstaat een lekkende darm. Het vermijden van gluten is nummer één om te zorgen dat de darmwerking verbetert.

Parasieten in relatie tot darm aandoeningen
Het tweede probleem dat we in de darm hebben zijn parasieten. Parasieten komen steeds meer voor, dit heeft de volgende reden:

  • Ten eerste omdat we steeds meer naar de tropen gaan waar we in contact komen met allerlei parasieten waar we geen natuurlijke weerstand voor hebben opgebouwd.
  • Een ander probleem is de over het algemeen toch nog slechte hygiëne na toiletgebruik.
  • Ten derde de vrijere seksuele omgangsvormen, waardoor we steeds meer intensief met elkaar in contact komen.
  • Hulda Clark beschrijft in haar boek Handboek Zelfgenezing dat we steeds meer parasieten aantrekken vanwege het gebruik van reinigingsmiddelen in onze voeding en cosmetica zoals propylalcohol.

Schimmels in relatie tot darm aandoeningen
Het derde, ook niet onbelangrijke punt, is dat bij heel veel mensen candida een rol speelt. Candida is een schimmel die gedijt op suiker. In 1900 gebruikten we een kilo suiker per persoon per jaar. In de Westerse wereld gebruiken we op dit moment een kilo suiker per persoon per week. Dus in tijd van honderd jaar is het suikergebruik vervijftigvoudigd. Candia ontstaat ook doordat we steeds meer antibiotica gebruiken. Antibiotica is op zichzelf ook een schimmel. Het woord antibiotica betekent – anti – is tegen, en – bio- is leven, het is een medicijn gericht tegen het leven, het is een schimmel die zowel goede als slechte bacteriën dood.

Dus suiker in combinatie met het intensief gebruik van antibiotica en andere medicijnen – want de meeste andere medicijnen worden ook gemaakt op basis van schimmels – maakt dat candida welig tiert in ons darmsysteem en andere organen. Zo is candida ook de belangrijkste veroorzaker van vaginale infecties én borstontstekingen bij zogende vrouwen.

Ontstaan van darmklachten
Veel darm-, long- en huidziekten ontstaan vanuit de darm en ontstaan vanuit een allergie/ onverdraagzaamheid voor gluten, parasitaire belasting en candida-infecties. Natuurlijk is het ook mogelijk dat er een allergie voor melk of andere voedingsmiddelen aanwezig is. Als je wil weten of je een allergie voor melk hebt, of voor tarwe of een ander product schrap dat product dan eens voor drie weken uit je voeding en observeer hoe je gezondheid en darmen erop reageren.

Hoe krijgen je de darm gezonder?
Er zijn wat mij betreft een aantal oplossingen om de darm gezonder te maken:

  • Het eerste wat je eigenlijk  zou kunnen doen, is geen suiker of geen chemische zoetstoffen gebruiken.  Suiker kennen we allemaal maar wistjedat er ook verborgen suikers zitten in kaas en andere voedingsmiddelen? Lees etiketten voordat je iets koopt of eet. Gebruik zeker geen light producten, die bevatten weliswaar geen suiker maar wel chemische zoetstoffen en deze zijn nóg slechter. Omdat deze producten zoet zijn krijgt de alvleesklier een seintje om insuline aan te maken, maar er is niets om te verteren, waardoor de suikerstofwisseling verstoord raakt. Chemische zoetstoffen zijn een belangrijke factor bij het ontstaan van hypoglykemie, suikerziekte en obesitas.
  • Bedenk je tien keer voordat je antibiotica gebruikt als het niet cruciaal is om het te gebruiken. Consulteer naast uw huisarts ook een homeopaat, natuurgenezer of bioresonantie-therapeut voor advies.
  • Gebruik geen tarwe en gluten, eventueel geen melk, daar hebben het al over gehad, maar ook geen vervangende glutenvrije producten, dat is vaak gemaakt met allerlei kunst en vliegwerk en daar ben ik ook geen voorstander van. Welnu, wat kunnen we dan wel doen om die darm weer in een betere staat te brengen?

In de homeopathie zeggen we: “Als een kwaal tien jaar bestaat, hebben we één jaar nodig om het te genezen”. Dus denk niet dat als betere producten en voeding gaat gebruiken, dat in één keer uw darm weer goed is maar heb een beetje geduld en vertrouw erop dat de natuur in staat is om het te genezen.

Co van Twillert

Morgen is Nu

Van oorsprong ben ik klassiek homeopaat en heb ik drie natuurvoedingswinkels opgezet. Vanuit mijn achtergrond en ervaring help ik mensen graag met hun gezondheidsvragen. De natuur is mijn grote leidraad en alles wat kunstmatig en chemisch is vermijd ik, zowel in voeding, levenswijze als materialen in huis.

Ook interessant...