Curcumine en opneembaarheid

Iedereen kent Kurkuma wel. Sommige zullen het kennen als supplement, maar bijna iedereen kent het van toepassing in de Aziatische keuken. Het kruid Kurkuma wordt bereid uit de wortelstok van de Curcuma Longa, oftewel Indiase geelwortel. Door dit kruid dankt Kerrie bijvoorbeeld zijn gele kleur. Kurkuma is een eeuwenoud kruid dat 2000 jaar voor Christus al in geschriften werd beschreven om de krachtige werking. Curcumine, de gezonde fytonutriënt van Kurkuma, lijkt werkelijk een wondermiddel te zijn, maar het heeft één zwakte: biologische beschikbaarheid.

Curcumine en opneembaarheid

Bij Curcumine wordt misschien wel meer onderzoek gedaan naar de opneembaarheid dan naar de gezondheidsvoordelen ervan. Veel studies tonen aan dat er een relatief klein percentage daadwerkelijk wordt geabsorbeerd door het lichaam na consumptie. Vooral absorptie van curcumine na orale inname is laag doordat het niet makkelijk wordt opgenomen in ons maag-darmkanaal en er beperkte verspreiding plaatsvindt in onze weefsels. Dit komt voornamelijk doordat de Curcumine in de darm en lever wordt omgezet in inactieve metabolieten. Daarom is veel onderzoek gewijd aan het verbeteren van de biologische beschikbaarheid. De Universiteit van Californië (UCLA) had hierin de doorbraak.

Daar wisten ze de effectiviteit van curcuminesuppletie te verbeteren door curcumine aan te bieden in de vorm van SLCP (solid lipid curcumin particles). Deze ongebonden vorm van curcumine heeft zo’n 65 keer hogere biologische beschikbaarheid. Geweldig toch? Helaas niet helemaal wanneer we het patent en productieproces onderzoeken. Tijdens de productie wordt de Curcumine verpakt in een vetachtig deeltje dat bestaat uit langeketenvetten. Om dit te realiseren wordt helaas gebruik gemaakt van alcohol, druk en chemicaliën. Dat is natuurlijk precies wat we niet willen. Daarnaast bevat het supplement veel ongewenste toevoegingen (zoals HIER) en is het vetachtige deeltje dat gebruikt wordt gemaakt van soja. Deze SLCP-vorm van Curcumine verbetert dus de opname, maar brengt tegelijkertijd slechte stoffen het lichaam in. Dat wil je niet.

Liposomale Curcumine, het beste opneembaar

Zoals je hebt gelezen is het dus niet simpel om een goed Curcumine supplement te vinden die werkelijk goed opneembaar is door het lichaam, gezond en verantwoord geproduceerd is en geen ongezonde stoffen bevat. Daar is verandering in gekomen met de komst van droge Liposomale Curcumine. Hierbij wordt er rondom de actieve Curcumine een liposoom vetbolletje geplaatst, vergelijkbaar met de besproken SLCP-vorm. Het grote verschil is echter dat deze droge vorm van Liposomale Curcumine geproduceerd wordt zonder hitte, druk of chemicaliën. Dit droge liposoom is zo goed gemaakt dat die niet bederft. Hierdoor is het niet nodig om bij de capsule iets toe te voegen zoals vulmiddel, antiklontermiddel of andere ongewenste stoffen. Het enige wat je binnenkrijgt is pure Curcumine en een natuurlijk liposoom vetbolletje gemaakt van lechitine van de zonnebloem.

Deze Curcumine bevat dus de allerhoogste opneembaarheid en het heeft slechts twee pure ingrediënten: Curcumine en zonnebloem lecithine. Met deze Liposomale Curcumine ben je er dus van verzekerd dat de Curcumine die je slikt ook werkelijk wordt opgenomen en op de juiste plekken terecht komt. Exact alles weten over deze liposomale vorm? Lees HIER dan meer in een artikel dat ik daarover schreef.

Wil je onze Liposomale Curcumine ook eens proberen? Dit kan voordelig met 10% introductiekorting wanneer je bij het afrekenen de kortingscode ‘opneembaarheid‘ gebruikt.

Waarom is Curcumine zo gezond?

Kurkuma wordt al duizenden jaren ingezet als kruid door volken over de hele wereld. Dit komt door de belangrijke fytonutriënten Curcuminoïden waar kurkuma de indrukwekkende en brede gezondheidsvoordelen aan te danken heeft. Er zijn drie fytonutriënten in de curcuminoid-familie die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen van het kruid: diferuloylmethaan (curcumine, de primaire curcuminoid), demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Naast deze drie chemicaliën is turmerone een krachtige olie die voorkomt in de wortel. In meer dan 9.000 onderzoeksstudies is kurkuma en curcumine onderzocht. Dit heeft een schat aan waardevolle informatie opgeleverd. Uit deze onderzoeken blijkt dat de curucuminoïden communiceren met zo’n 160 mechanismen in het lichaam om een ​​breed scala aan processen te ondersteunen. Opgesomd heeft Curcumine de volgende werking op onze lichaam:

  • Helpt om ontstekingsreacties in het lichaam te beheersen.
  • Helpt om de normale leverfunctie te ondersteunen.
  • Ondersteunt de lever- en galfunctie.
  • Draagt ​​bij aan het spijsverteringscomfort.
  • Draagt ​​bij tot een betere vetvertering.
  • Helpt de spijsvertering te ondersteunen.
  • Helpt de gezondheid van de lever te behouden.
  • Ondersteunt de mentale balans.

Stefan van Twillert

Morgen is Nu

Achtentwintig, getrouwd en trotse vader. MSc in Strategic Communication, maar een niet te stoppen drang om alles - en vooral de waarheid - over gezondheid te weten te komen. Ik ben overtuigd dat we terug naar de natuur moeten om elke dag in staat te zijn het maximale uit ons leven en lichaam te halen. Want dat is waar gezondheid voor mij om draait.

Ook interessant...