Voor 16:00 besteld, vandaag verstuurd Gratis bezorging vanaf € 45,-

Alles over het belang en de voordelen van zink

Zink staat in de top 10 van meestverkochte voedingssupplementen. Dat is niet voor niks. Want zink is namelijk een van de belangrijkste stoffen voor het lichaam en als mens kunnen we het niet zelf aanmaken. We moeten dit krachtige spoorelement uit onze voeding halen. Dat blijkt steeds lastiger te worden, waardoor het niet vreemd is dat zink zo populair is. Waarom zink zo belangrijk is en waarom het nuttig kan zijn om te suppleren lees je hieronder.

Zink, een stukje geschiedenis

In 1989 werd er en scheepswrak ontdekt voor de kust van Toscane. Het ging om een Romeins schip dat vermoedelijk rond 140 jaar v.C. was gezonken.

Archeologen deden er veel ontdekkingen, maar één ontdekking was wel heel bijzonder. In het schip werd een kast gevonden waarin onbeschadigde tabletten werden gevonden. Na onderzoek bleek het om tabletten te gaan met daarin onder andere een zinkverbinding. Voor zover bekend zijn dit de oudste medische tabletten die ooit zijn geanalyseerd [bron]. Dit toont aan dat 2000 jaar geleden zink al bekend stond als een van de belangrijkste stoffen voor onze gezondheid, wat ook beschreven stond in het bekendste Romeinse boek van de wetenschapper Pliny the Elder: Natural History.

Zink, een essentieel spoorelement

Het is bijzonder om te zien dat zink destijds al zo belangrijk werd gevonden en dat actief onderzoek werd gedaan naar zinkverbindingen. De Romeinen zaten er niet ver naast want zink wordt momenteel beschouwd als een van de belangrijkste stoffen voor ons lichaam. Zink is een essentieel spoorelement dat bijdraagt ​​aan het fysiek en mentaal welzijn. In ons lichaam werkt zink als een co-factor met meer dan 300 verschillende enzymen, waardoor het functioneren van een groot aantal van de meest elementaire processen van het lichaam wordt gestimuleerd door zink.

e lichaam kan zink niet opslaan, dus dagelijks voldoende binnenkrijgen is belangrijk. Er is gelukkig veel voeding waar zink (in kleine hoeveelheden) aanwezig is. Zo zit het in bijna alle dierlijke producten, maar er zijn ook plantaardige producten die rijk zijn aan zink, zoals: pompoenpitten, donkere chocolade, sesamzaad, cashewnoten en kikkererwten. Daarnaast is zink ook in hoge concentratie aanwezig in een aantal populaire kruiden zoals knoflook en He Shou Wu.

Als je dit leest lijkt zink dus rijkelijk aanwezig in onze voeding. En dat is ook zo. Als je een goed en volledig voedingspatroon hebt ontstaat een tekort aan zink niet heel snel. Toch blijken steeds meer mensen dagelijks te weinig zink binnen te krijgen. Na schatting loopt de helft van de gehele wereldpopulatie het risico om te weinig zink via dagelijkse voeding binnen te krijgen [bron]. Dit komt onder andere doordat ons eten steeds minder voedzaam is geworden door moderne landbouwtechnieken. Daarnaast wordt ons eten veelal op een onnatuurlijke manier geproduceerd. Hierdoor bevatten (plantaardige) producten veel minder stoffen (zoals zink) dan 50 of 100 jaar geleden.

De voordelen van zink

Zink staat tegenwoordig vooral bekend omdat een goede werking van ons immuunsysteem bevordert. Maar dat is slechts één van de vele voordelen van zink. In elke cel van ons lichaam is zink aanwezig, waardoor het een belangrijke functie heeft bij vele processen in het lichaam [bron].

Zink is niet alleen aanwezig in elke cel van ons lichaam, maar vervult daar ook een essentiële taak. Zink speelt een rol in ons continue celdelingsproces, draagt bij aan DNA-synthese en zorgt voor de bescherming van gezonde lichaamscellen [bron]. Hierdoor draagt het op dagelijkse basis bij aan de ontwikkeling van ons lichaam.

Maar daar houdt het niet op. Zo draagt zink bij aan de gezondheid van onze botten, haren, nagels, ogen, huid en hersenen. Maar het draagt ook bij aan het juiste gehalte aan testosteron in ons bloed en bij het reguleren van ons zuur-basemetabolisme. Ook draagt zink bij aan de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Door dit alles wordt al snel duidelijk dat ons lichaam nog geen dag goed kan functioneren zonder zink. Het dagelijkse binnenkrijgen van voldoende zink is dus essentieel voor ons. Zeker zijn dat je voldoende zink binnenkrijgt om te profiteren van al deze voordelen voor je gezondheid? Dan kan je ervoor kiezen zink regelmatig bij te suppleren.

Dit zijn de vormen van Zink waar wij achter staan

Zinc Sulfate van Vimergy

De Zinc Sulfate van Vimergy bevat enkel pure zink, biologische glycerine, gezuiverd water en een druppeltje biologische appelsap voor de smaak. Het is volledig vrij van alcohol, citroenzuur, synthetische toevoegingen en andere schadelijke ingrediënten. De dagelijkse inname van zink is met dit vloeibare supplement ontzettend eenvoudig. Je hebt geen gedoe met moeilijk door te slikken capsules of tabletten. Zinc Sulfate van Vimergy is in alle opzichten een supplement waar je lichaam blij van wordt.

Plant-Based Zinc van Global Healing

De volledig natuurlijke Plant-Based Zinc van Global Healing is het meest natuurlijke zink-supplement dat er te vinden is. In tegenstelling tot andere zink supplementen is de zink in dit product niet van elementaire, synthetische of dierlijke oorsprong. Plant-Based Zinc bevat pure zink geproduceerd uit biologisch guave bladeren. Daarnaast bevat het product enkel glycerine, gezuiverd water en natuurlijke sporenelementen. Plant-Based Zinc is daarmee geschikt voor iedereen die op een gemakkelijke manier meer zink wil toevoegen aan zijn of haar dieet.

Ionic Zinc van Good State

Ionic Zinc van Good State is een puur supplement van enkel zinksulfaat en water. Dit product is bijzonder doordat de zink in geïoniseerde vorm is toegevoegd. Hierdoor is de opname van dit zink-supplement uitzonderlijk door hogere beschikbaarheid voor ons lichaam. Een ander voordeel is de hogere concentratie aan zink vergeleken met de twee bovenstaande: per dosering bevat dit product 15mcg aan zink. Inname van voldoende zink is daardoor extra eenvoudig met deze Ionic zinc.