3D Biofilm

Maar weinig mensen weten wat een biofilm is. Wat vreemd is, want het is iets dat in de natuur altijd heeft bestaan en wij als mensen altijd meedragen. Dat is niet het enige: ze hebben namelijk een ongelofelijk grote invloed op onze gezondheid. Onder andere gevonden fossiele tonen aan dat biofilms al ruim 3 miljard jaar in de natuur voorkomen [BRON]. Tijd dus voor wat verduidelijking. In dit artikel leg ik precies uit wat een biofilm is en wat voor invloed deze heeft op onze gezondheid.

Wat is een biofilm?

Een biofilm is een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm, vastgehecht aan een oppervlak. De slijmerige, microbiële kolonies in biofilms groeien vooral in een vochtige omgevingen. Ze komen in principe overal in de natuur voor. Zo is een biofilm bijvoorbeeld het slijmlaagje dat je in een bloemenvaas aantreft als je ze te lang laat staan. Maar ook in ons lichaam komen ze veelvuldig voor. Een biofilm is bijvoorbeeld ook simpelweg de tandplak in je mond die we elke dag wegpoetsen. In principe maken alle schadelijke bacteriën in de natuur een slijmlaag (biofilm) om zich te beschermen. Uiteraard niet zonder reden.

Door de beschermende slijmlaag zorgt het ervoor dat verschillende micro-organismen een grotere kans op overleving hebben. Biofilms verminderen namelijk de kansen dat schadelijke bacteriën, virussen en parasieten verwijderd of geëlimineerd te worden. Biofilms zijn zo hardnekkig dat gewoonlijk alleen het oppervlak of de randen van de biofilm aangetast worden wanneer geprobeerd wordt om de slijmlaag te verwijderen. De diepere lagen micro-organismen en slijm worden op deze manier beschermd tegen verwijdering. Dit geeft een gezondheidsrisico als de biofilm schadelijke micro-organismen bevat. Sommige onderzoekers zijn bijvoorbeeld van mening dat terugkerende infecties het gevolg zijn van hardnekkige biofilms in het lichaam die zich verzetten tegen onze immuunafweer [BRON].

Het ontstaan van een biofilm

Simpel gezegd ontstaat een biofilm doordat schadelijke bacteriën zich ophopen en samen een ongezonde slijmlaag vormen. De vorming van een biofilm begint meestal wanneer een enkel micro-organisme opzettelijk aan een oppervlak kleeft. Vaak is dit een cel van een weefsel of orgaan, of de slijmlaag die een bepaald weefsel bedekt. Vervolgens beginnen andere micro-organisme zich aan het origineel te verbinden [BRON]. Hierdoor ontstaat er een nederzetting van micro-organismen. Deze kolonie vormt vervolgens een schadelijke slijmlaag over het oppervlak waaraan het gehecht is.

Deze ongezonde slijmlaag trekt op zijn beurt weer andere micro-organismen aan en zorgt ervoor dat het oppervlak een meer gastvrije omgeving wordt voor andere schadelijke bacteriën. Biofilms zijn dus constant aan het groeien, terwijl dat juist niet is wat we willen. Ze vormen een steeds sterkere grip op het oppervlak, waardoor ze moeilijker weg te krijgen zijn. Dit is een uitstekende eigenschap voor gezondheidsbevorderende biofilms (daarover hieronder meer), maar het is zorgwekkend wanneer het een biofilm is waarin schadelijke micro-organismen zich vestigen.

De gezonde en ongezonde biofilm in onze darmen

Het menselijk lichaam kent vele soorten biofilms. Zo zijn ze te vinden in de sinussen, longen, urinewegen, gehoorgangen en in onze mond. De belangrijkste biofilms bevinden zich zonder twijfel echter in ons darmstelsel. Je darm is uitermate geschikt voor biofilmvorming, omdat de binnenkant van de darm bedekt is met een slijmlaag. Deze slijmlaag beschermen de epitheelcellen die in de darmwand zitten. Dit is een gezonde biofilm. De epitheelcellen dienen te worden beschermd, omdat het voedsel de cellen in de darmen anders zou kunnen irriteren. In de wetenschap heet deze slijmlaag die de cellen beschermd ook wel een Glycocalix. Je kan dit beschouwen als een afdichtmiddel dat weefsel beschermt tegen infiltratie [BRON]. Hieronder een schematische weergave van de gezonde biofilm in onze darmen.

Gezonde biofilm darmen

Slechte bacteriën maken echter ook een slijmlaag in de darmen. Deze laag wordt uiteindelijk een biofilm. De slechte en dus ziekmakende bacteriën willen zich aan de darmwand hechten en zich beschermen tegen de aanvallen van de goede bacteriën, spijsverteringssappen en andere vormen van immuunafweer van ons lichaam [BRON]. De slechte bacteriën maken echter gebruik van een aantal stoffen die ze in de darm aantreffen, zoals zware metalen en calcium. Hiermee vinden ze een manier om de biofilm ondoordringbaar te maken. Dit is een eigenschap die alleen de slechte bacteriën hebben. De biofilm wordt op deze manier een vesting waar de schadelijke bacteriën ongestoord kunnen verder leven en zich kunnen voortplanten. Het grote nadeel: deze schadelijke slijmlaag vestigt zich over de gezonde slijmlaag heen, waardoor de gezonde slijmlaag uitdroogt en zijn werking niet goed meer kan uitvoeren. Hieronder een schematische weergave van deze veelvoorkomende situatie.

Ongezonde biofilm darmen

Gevolgen van een ongezonde biofilm

De ongezonde biofilm heeft een aantal negatieve invloeden op onze gezondheid. De aanwezigheid van de ongezonde biofilm in de darm droogt namelijk de darmwand uit, waardoor deze geïrriteerd raakt. Dit proces kan ontstekingsreacties en overgevoeligheden in de darm veroorzaken. Door dit onstekingsproces zwelt de darmwand op. De gaatjes in de darmwand die ervoor zorgen dat het voedsel wordt opgenomen worden hierdoor veel te groot en gaan openstaan. Hierdoor krijgen we bijvoorbeeld last van het zogenaamde Lekkende Darm Syndroom (Leaky Gut). Het grote nadeel hiervan is dat de biofilm zich hierdoor nog makkelijker aan de darmwand hecht. Het probleem wordt dan dus alleen maar groter.

Bij de meeste mensen in de westerse wereld is de darmwand enigszins ontstoken en is er dus een hardnekkige en ongezonde slijmlaag (biofilm) aanwezig. Dit komt bijvoorbeeld door ons leefpatroon, ongezonde voeding en alle chemische stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen. Met alle negatieve gevolgen van dien. Want je kan jezelf natuurlijk inbeelden dat een slijmlaag vol met ongezonde en schadelijke micro-organisme geen positieve invloed heeft op je gezondheid. De schadelijke biofilm in de darm zorgt er daarnaast voor dat voedingsstoffen, maar bijvoorbeeld ook medicijnen, slecht worden opgenomen doordat de biofilm de darmwand afsluit.

Verwijderen van de schadelijke biofilm

Je begrijpt het al: net als dat je dagelijks je tandplak moet verwijderen is het ook belangrijk om regelmatig de schadelijke biofilm uit je darmen te verwijderen. Er zijn enkele producten op de markt die gemaakt zijn om de biofilm op te lossen. De schadelijke bacteriën, virussen, parasieten en schimmels zijn hierdoor helaas niet altijd gelijk je lichaam uit. De nog aanwezige schadelijke bacteriën vormen op deze manier snel weer een nieuwe biofilm. Daarnaast komen er dan in een keer zo veel schadelijke organismen vrij in de darm dat dit een grote belasting voor je gezondheid kan zijn.

Er is echter één manier om de biofilm in z’n geheel uit je darmen te krijgen, met alle schadelijke micro-organismen erin. Dit kan gedaan worden met de gefermenteerde vezel van de bast van de oliepalmboom, in combinatie met Okra-poeder. Dit zijn de hoofdbestanddelen van onze effectieve Darmreinigingskuur. De formule van onze kuur wordt al honderden jaren toegepast door natuurvolkeren en wordt nog steeds op traditionele wijze in Azië met zorg en kwaliteit gemaakt. Het juist fermenteren van deze bast van de oliepalmboom is een zeer precies en tijdrovend proces.

Hoe werkt onze Damreinigingskuur?

Met onze Darmreinigingskuur kan op een zeer eenvoudige wijze de schadelijke biofilm verwijderd worden. Het werkt als volgt:

  • De gefermenteerde vezel van de oliepalmboom dringt door in de stevige structuren van de biofilm.
  • Bij het doordringen wordt het Okra-poeder afgegeven in de biofilm.
  • Dit poeder neemt honderd keer zijn gewicht in water op waardoor de biofilm gaat opzwellen.
  • Door dit opzwellen wordt de biofilm bevochtig en ontzettende zwaar.
  • Door deze opzetting en zwaarte raakt de biofilm los van je darmwand.
  • De biofilm glibber vervolgens naar buiten, net als normale ontlasting.

Hieronder een overzichtelijke en schematische weergave van dit hele proces.

Biofilm verwijderen Darmreinigingskuur

De vezel van de oliepalmboom dringt door in de biofilm.

Biofilm verwijderen Darmreinigingskuur

De biofilm zwelt op door het Okra-poeder.

Biofilm verwijderen

De biofilm glijdt vervolgens in z’n geheel naar buiten.

Als de biofilm is verdwenen kan de gezonde slijmlaag die normaal over je darmwand heen zit weer helemaal opleven doordat de verstikkende en uitdrogende biofilm er niet meer op ligt. Tot op heden zijn er geen producten of methodes op de markt geweest die ervoor zorgen dat het gehele darmstelsel op zo’n effectieve en comfortabele wijze gereinigd wordt. Het heeft geen ‘schurende’ werking en wekt geen krampen en diarree op. Zelfs met een darmspoeling worden je darmen niet zo grondig gereinigd.

Darmreinigingskuur - Morgen is Nu

Lees HIER meer over onze Darmreinigingskuur.

Stefan van Twillert

Morgen is Nu

Achtentwintig, getrouwd en trotse vader. MSc in Strategic Communication, maar een niet te stoppen drang om alles - en vooral de waarheid - over gezondheid te weten te komen. Ik ben overtuigd dat we terug naar de natuur moeten om elke dag in staat te zijn het maximale uit ons leven en lichaam te halen. Want dat is waar gezondheid voor mij om draait.

Ook interessant...